Viool leren stemmen

Submenu

6. Stemmen praktisch:

Controleer eerst op een van de genoemde manieren, op het gehoor of met een stemapparaatje of de betreffende snaar erg vals is.
Het fijne stemwerk gebeurt namelijk met de fijnstemmers aan het staartstuk, terwijl het grove stemwerk gebeurt met de stemschroeven in de knoppenkast bij de krul.

Verder | Naar boven | Inhoud


Stemmen met de fijnstemmers:

Het fijne stemwerk oftewel de fijnafstemming gebeurt met de fijnstemmers aan het staartstuk.
Op sommige violen zitten er geen of niet voor alle snaren fijnstemmers op en dat is om te leren stemmen helaas niet zo fijn.   De betreffende snaren zijn dan alleen te stemmen met behulp van de stemschroeven en dit is iets moeilijker bij fijnafstemming.   Fijnstemmers zijn echter niet duur en kunnen gemakkelijk erbij gezet worden.

Stemmen met de fijnstemmers kun je gemakkelijk zelf doen:

 • Draai je tegen de klok in (linksom, uitdraaien) dan wordt de stemming lager.
 • Draai je met de klok mee (rechtsom, indraaien) dan wordt de stemming hoger.

Tips voor stemmen met fijnstemmers:

 • Tijdens of direkt na het draaien even aanstrijken of tokkelen, zodat je hoort wat je doet.
 • Let op dat je de snaar niet overstemt (= te hoog afstemt) en zo laat staan, want dan kan deze vroeg of laat knappen.   Dit kan vooral gebeuren bij de dunste snaren.
 • Wanneer een fijnstemmer niet verder naar binnen of naar buiten gedraaid kan worden, dan moet er gestemd worden met de stemschroeven, zie wanneer de fijnstemmer niet meer losser of vaster kan.

Verder | Naar boven | Inhoud


Stemmen met de stemschroeven:

Het grove stemwerk oftewel het grof afstemmen gebeurt met de stemschroeven in de knoppenkast bij de krul.   Stemmen met de stemschroeven is nodig als de snaar heel erg vals is of als er geen fijnstemmers aanwezig zijn.
Het is moeilijker omdat de stemschroeven gemakkelijk terugspringen en het stemmen veel grover en sneller gaat.
Je hebt er ook wel wat kracht voor nodig om de stemschroef stevig aan te duwen, waardoor het voor kinderen iets moeilijker is.

Stemmen met de stemschroeven kun je beter eerst met jouw leraar samen oefenen.
Wil je het toch zelf proberen, dan gaat dat als volgt:

 • Bij naar je toe draaien wordt de stemming lager.
 • Bij van je af draaien wordt de stemming hoger.

Tips voor stemmen met stemschroeven:

 • Controleer de eerste keer even extra of bovenstaande ook in jouw geval bij alle snaren het geval is.
  Als de snaar namelijk verkeerd is opgewonden, kan het precies andersom zijn !
 • Tijdens of direkt na het draaien even aanstrijken of tokkelen, zodat je hoort wat je doet.
 • Altijd eerst lager, dan pas hoger stemmen, zodat je even kunt wennen aan de weerstand van de knop en je niet te ver doorschiet en de snaar overstemt (=te hoog afstemt).
 • Tijdens het draaien de stemschroef stevig naar binnen drukken om terugspringen te voorkomen !
 • Let op dat je de snaar niet overstemt en zo laat staan, want dan kan deze vroeg of laat knappen.
  Dit kan vooral gebeuren bij de dunste snaren.
 • Let op voor het loslaten van de stemschroef dat hij goed blijft vastzitten, zonodig stevig naar binnen drukken !

Verder | Naar boven | Inhoud


Wanneer de fijnstemmer niet meer losser of vaster kan:

Wanneer een fijnstemmer niet meer verder naar binnen of naar buiten gedraaid kan worden, dan kan dit worden gecorrigeerd met de stemschroef.

 • fijnstemmer is volledig ingedraaid (je kunt niet meer hoger stemmen):
  draai deze dan bijna helemaal uit en stem de snaar voorzichtig hoger met de stemschroef.
 • fijnstemmer is volledig uitgedraaid (je kunt niet meer lager stemmen):
  stem de snaar lager met de stemschroef, waarna weer met de fijnstemmer bijgedraaid kan worden.
 • Zorg dat je altijd wat reserve schroefdraad over hebt, dus dat je nog wat in of uit kunt draaien met de fijnstemmer, zodat je niet voor verrassingen komt te staan, bijvoorbeeld bij een optreden of repetitie.

Verder | Naar boven | Inhoud


Nogmaals controleren:

Was de viool vals en moest je bijstemmencontroleer dan alle snaren nogmaals om er zeker van te zijn dat ze nog juist staan.   Vaak beinvloeden de snaren elkaar onderling bij het stemmen en moet je het stemmen een paar keer herhalen.

Verder | Naar boven | Inhoud


12 gedachten over “Viool leren stemmen

 1. Thanks for sharing this excellent blog. Keep blogging!

  ‎‎Violin classes in Velachery

 2. Hoi, gisteren stemde ik mijn viool met mijn stemschroeven en toen is mijn g-snaar de stemschroef teruggelopen. Dus steeds als ik hem nu probeer te stemmen loopt hij terug hij is veels te laag.Hoe kan ik dit weer terugdraaien zonder dat hij terugloopt?

  1. Hoi Marije, probeer de stemschroef tijdens het draaien tegelijkertijd flink naar “binnen” te drukken. Dan blijft hij als het goed is wel zitten. Laat maar even weten of het gelukt is. Succes !

 3. Ik wil – na een tijd geen viool meer te hebben gespeeld – weer beginnen, maar mijn stemvork is zoek. En nu vind ik deze webpagina! Helemaal super! Een hele goede hulp, echt!
  Bedankt!

 4. Super dit! Was hier al een tijdje naar op zoek. Had een tijd geen altviool meer gespeeld en hij was verhuisd en helemaal ontstemd. Ik heb een redelijk absoluut gehoor dus de A en de D had ik weer zo gevonden, maar ik had even een geheugensteuntje nodig van de G en de C. Dat heeft me hier zeker geholpen en nu is hij weer fijn gestemd!

 5. Het oefenen lukte niet meer omdat mijn viool ontstemd was.
  Nu klinkt mijn stuk weer echt goed. Bedankt!!

 6. Ik ben super blij met het geluidsfragmenten om te stemmen. Ik speel nu bijna een jaar en moest nog even oefenen voor het orkest, terwijl mijn viool ontstemd was. Super bedankt!!!

 7. Heel handig dat stemmen met geluidsfragment. Dat gaat toch iets beter dan met een elektrische piano. Meestal stemt mn vioollerares de viool, maar nu in de vakantie wilde ik het zelf maar eens proberen. Ben nu een paar maanden bezig met lessen en vindt het erg leuk!! Jullie site is erg duidelijk en helemaal nu! Bedankt!
  groetjes Jacomien

 8. Het regent vandaag (23 mrt. 2011) en ik zit alleen in de country ergens in South-Australia.
  Ja jullie lezen het goed, het regent. Hoef ik niet buiten te werken, tijd om de nieuwe viool eens te proberen.
  Ik heb geen docent maar wel een stemapparaatje. Toch kun je in het begin daar niets mee. Wel voor mijn gitaar en saxafoon maar een viool dat is heel wat anders. Had dan ook voor dat ik het wist al de 4de (G) snaar stuk. Het boek Essential Elements 2000 for Strings was voor mij niet duidelijk genoeg. Dan maar eens Google’n zoals dat tegenwoordig heet met de vraag ” het stemmem van een viool ” en ja hoor meteen raak. Wijntjens Viool en Piano. Het lees werk doorgenomen en daarna de geluidsfragmenten. De geluidsfragmenten gevolgd op mijn stemapparaten (2stuks) en dat bracht helderheid in het hoe het moest klinken. Daarna de viool er bij en voorzichtig proberen.Ik had geen zin om weer een snaar te verprutsen hetgeen inhoud dat ik 150 km moet rijden voor dat ik bij de eerste muziekwinkel ben om verder te kunnen met de viool. (Maar een extra setje in het vervolg op zak hebben.) De Mp3 geluiden kwamen prachtig overeen. Voor het eerst had ik een viool zelfgestemd. Ben er blij mee. Heren /Dames hartelijk bedankt en succes daar in Holland. Groeten Albert.

  PS. het op 442 Hertz afstemmen probeer ik later wel. Eerst maar eens een deuntje er uit zien te krijgen. Voorlopig ben ik nog een kat aan het villen. ( niet helemaal waar ) Met de sax moet je ook op het gehoor bijsturen en dat doe ik dan ook met de viool. Maar het verbaast me hoe grote kerels hier met flinke werkhanden die de heledag arbeid hebben verricht savonds na het werk op z’n klein “Fingerboard” te keer kunnen gaan. Ik heb nog veel te leren.

  Albert, 150 km van Mount Gambier SA

 9. Gefeliciteerd met jullie site, Vera en Dennis.
  Een goed georganiseerde en overzichtelijke pagina, met duidelijke informatie en een uitnodigend karakter.
  Goed van vormgeving, met een leerzame eyecatcher, zoals het stemmen van het strijkinstrument,
  op een aantal manieren, passend bij deze tijd.
  Mijn compliment.
  Veel succes verder met jullie moderne en eigentijdse onderneming.

 10. Wat een geweldig bij de tijds initiatief. Ik ben 66 jaar en speel sinds 1,5 jaar viool en heb les.
  Gezocht naar chromatische stemapparaten

 11. Jullie kunnen hieronder reacties achterlaten over Viool leren stemmen.
  Ingestuurde reacties verschijnen één dag later hieronder op onze website. Vertel ons hoe je de informatie op deze pagina vond en of je weer aan het spelen bent. Jouw reactie stellen wij zeer op prijs en deze motiveert ons om nog meer online lesmateriaal te schrijven! Reacties kunnen jullie ook delen via onze Facebookpagina of ons emailadres. Alvast bedankt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.