Viool leren stemmen

Submenu

5. Eerst een inspektie van jouw viool:

Controleer je viool of altviool eerst even op kleine mankementjes voordat je verder gaat.
Vooral als er lang niet op gespeeld werd is het nu tijd om deze even af te stoffen (met een zacht droog doekje) en deze eens nader te inspekteren.

Pas opNooit met lijmverfwaswater of andere schoonmaakmiddelen aan een viool komen en reparaties ALTIJD door een vioolbouwer laten uitvoeren en niet zelf proberen te herstellen!

Controleer je instrument even op de volgende punten:

 1. BELANGRIJK: Staat de stapel loodrecht tussen het bovenblad en het onderblad?
  De stapel is een los onderdeel (stokje) in de viool dat geklemd zit tussen het onderblad en het bovenblad, ongeveer bij de kam.  Je ziet deze als het goed is staan door schuin door het rechter klankgat in de viool te kijken. Als de stapel los in de viool ligt, eruit is of omgevallen is, haal dan direkt alle spanning van de snaren en ga niet verder!  Als de stapel wel aanwezig is maar erg scheef staat, verander dan niks aan de stemming/spanning en ga niet verder.
  Zou de stapel niet aanwezig zijn of omvallen met spanning op de snaren, dan kan het bovenblad namelijk scheuren. Dit kun je niet zelf oplossen, zoek een vioolbouwer in de buurt en laat de stapel zetten, dit is niet duur.
 2. BELANGRIJK: Staat de kam loodrecht op het bovenblad van de viool en evenwijdig aan de toets?
  De kam is een los onderdeel op de viool dat geklemd zit tussen het bovenblad en de snaren.
  Als deze erg scheef staat (op omvallen) dwz. ver naar voren of naar achter, dan kun je het beste niet verdergaan met stemmen.   Dit om omvallen van de kam en daardoor beschadiging van het bovenblad te voorkomen.   Dit kun je niet zelf oplossen, vraag aan jouw docent om dit voor je te doen of doe het onder toezicht van een docent.   Je kunt dit ook door een vioolbouwer laten doen, dit is zo gebeurd en meestal gratis.
 3. Is er links en rechts evenveel afstand tussen de rand van de toets en de naastliggende snaar?
  Bij viool: tussen de G / Sol snaar en de toets evenveel afstand als tussen de E / Mi snaar en de toets.
  Bij altviool: tussen de C / Do snaar en de toets evenveel afstand als tussen de A / La snaar en de toets.
  Zie pagina 2: Over vioolsnaren voor meer informatie.
  De kam staat te ver naar links of naar rechts, controleer ook nog eens goed de vorige twee punten alvorens verder te gaan.   Dit kun je niet zelf oplossen, vraag aan jouw docent om dit voor je te doen of doe het onder toezicht van een docent.   Je kunt dit ook door een vioolbouwer laten doen, dit is zo gebeurd en meestal gratis.
 4. Zitten de snaren netjes in de groefjes van de kam en het kielhoutje (bij de krul) en is er overal evenveel afstand tussen de snaren onderling?
  Als een snaar niet in het groefje zit, haal dan de spanning van de snaar en leg hem voorzichtig in het groefje.
  Wanneer er geen groefjes voor de snaren zijn en ze wegglijden dan is de viool niet speelklaar, wat op zich vreemd is.   Misschien ben je bezitter van een viool die louter gemaakt is om aan de muur te hangen?   Raadpleeg uiteraard even een vioolbouwer in de buurt, die heeft dat zo gezien.
 5. Zijn de snaren goed bevestigd / ingehaakt in het staartstuk?
  Haal zonodig de spanning van de snaar en zorg dat het kogeltje goed achter het gleufje vastzit.
  Dit kan overigens ook een lusje zijn, vaak bij de E / Mi snaar van de viool.
 6. Zijn de snaren niet beschadigd, is de omwikkeling nog intakt en glad?
  Anders is het tijd voor een nieuwe snaar, maar voorlopig kun je deze nog even gebruiken om te leren stemmen.

Verder | Naar boven | Inhoud


12 gedachten over “Viool leren stemmen

 1. Thanks for sharing this excellent blog. Keep blogging!

  ‎‎Violin classes in Velachery

 2. Hoi, gisteren stemde ik mijn viool met mijn stemschroeven en toen is mijn g-snaar de stemschroef teruggelopen. Dus steeds als ik hem nu probeer te stemmen loopt hij terug hij is veels te laag.Hoe kan ik dit weer terugdraaien zonder dat hij terugloopt?

  1. Hoi Marije, probeer de stemschroef tijdens het draaien tegelijkertijd flink naar “binnen” te drukken. Dan blijft hij als het goed is wel zitten. Laat maar even weten of het gelukt is. Succes !

 3. Ik wil – na een tijd geen viool meer te hebben gespeeld – weer beginnen, maar mijn stemvork is zoek. En nu vind ik deze webpagina! Helemaal super! Een hele goede hulp, echt!
  Bedankt!

 4. Super dit! Was hier al een tijdje naar op zoek. Had een tijd geen altviool meer gespeeld en hij was verhuisd en helemaal ontstemd. Ik heb een redelijk absoluut gehoor dus de A en de D had ik weer zo gevonden, maar ik had even een geheugensteuntje nodig van de G en de C. Dat heeft me hier zeker geholpen en nu is hij weer fijn gestemd!

 5. Het oefenen lukte niet meer omdat mijn viool ontstemd was.
  Nu klinkt mijn stuk weer echt goed. Bedankt!!

 6. Ik ben super blij met het geluidsfragmenten om te stemmen. Ik speel nu bijna een jaar en moest nog even oefenen voor het orkest, terwijl mijn viool ontstemd was. Super bedankt!!!

 7. Heel handig dat stemmen met geluidsfragment. Dat gaat toch iets beter dan met een elektrische piano. Meestal stemt mn vioollerares de viool, maar nu in de vakantie wilde ik het zelf maar eens proberen. Ben nu een paar maanden bezig met lessen en vindt het erg leuk!! Jullie site is erg duidelijk en helemaal nu! Bedankt!
  groetjes Jacomien

 8. Het regent vandaag (23 mrt. 2011) en ik zit alleen in de country ergens in South-Australia.
  Ja jullie lezen het goed, het regent. Hoef ik niet buiten te werken, tijd om de nieuwe viool eens te proberen.
  Ik heb geen docent maar wel een stemapparaatje. Toch kun je in het begin daar niets mee. Wel voor mijn gitaar en saxafoon maar een viool dat is heel wat anders. Had dan ook voor dat ik het wist al de 4de (G) snaar stuk. Het boek Essential Elements 2000 for Strings was voor mij niet duidelijk genoeg. Dan maar eens Google’n zoals dat tegenwoordig heet met de vraag ” het stemmem van een viool ” en ja hoor meteen raak. Wijntjens Viool en Piano. Het lees werk doorgenomen en daarna de geluidsfragmenten. De geluidsfragmenten gevolgd op mijn stemapparaten (2stuks) en dat bracht helderheid in het hoe het moest klinken. Daarna de viool er bij en voorzichtig proberen.Ik had geen zin om weer een snaar te verprutsen hetgeen inhoud dat ik 150 km moet rijden voor dat ik bij de eerste muziekwinkel ben om verder te kunnen met de viool. (Maar een extra setje in het vervolg op zak hebben.) De Mp3 geluiden kwamen prachtig overeen. Voor het eerst had ik een viool zelfgestemd. Ben er blij mee. Heren /Dames hartelijk bedankt en succes daar in Holland. Groeten Albert.

  PS. het op 442 Hertz afstemmen probeer ik later wel. Eerst maar eens een deuntje er uit zien te krijgen. Voorlopig ben ik nog een kat aan het villen. ( niet helemaal waar ) Met de sax moet je ook op het gehoor bijsturen en dat doe ik dan ook met de viool. Maar het verbaast me hoe grote kerels hier met flinke werkhanden die de heledag arbeid hebben verricht savonds na het werk op z’n klein “Fingerboard” te keer kunnen gaan. Ik heb nog veel te leren.

  Albert, 150 km van Mount Gambier SA

 9. Gefeliciteerd met jullie site, Vera en Dennis.
  Een goed georganiseerde en overzichtelijke pagina, met duidelijke informatie en een uitnodigend karakter.
  Goed van vormgeving, met een leerzame eyecatcher, zoals het stemmen van het strijkinstrument,
  op een aantal manieren, passend bij deze tijd.
  Mijn compliment.
  Veel succes verder met jullie moderne en eigentijdse onderneming.

 10. Wat een geweldig bij de tijds initiatief. Ik ben 66 jaar en speel sinds 1,5 jaar viool en heb les.
  Gezocht naar chromatische stemapparaten

 11. Jullie kunnen hieronder reacties achterlaten over Viool leren stemmen.
  Ingestuurde reacties verschijnen één dag later hieronder op onze website. Vertel ons hoe je de informatie op deze pagina vond en of je weer aan het spelen bent. Jouw reactie stellen wij zeer op prijs en deze motiveert ons om nog meer online lesmateriaal te schrijven! Reacties kunnen jullie ook delen via onze Facebookpagina of ons emailadres. Alvast bedankt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.