Viool leren stemmen

Submenu

8. Grof afstemmen met behulp van een stemapparaatje:

Grof afstemmen kun je ook doen met behulp van een stemapparaatje, als deze tenminste de toonhoogte aangeeft en je daarbij gebruikmaakt van de theorie van de toonladder.
Weet je niet wat een toonladder is en wat hele en halve afstanden zijn, lees dan eerst even de theorie van de toonladder door voor je verder gaat.

Stemmen met behulp van de toonladder:
Kijk eerst welke toon het stemapparaat nu aangeeft en bepaal of je snaar hoger of lager moet en hoeveel ongeveer.   Dit alles dus volgens het principe van de toonladder.
Houd hierbij rekening met de standaard hele of halve afstanden tussen de stamtonen van de toonladder.   Uiteraard hoef je bij een halve toonsafstand niet zo ver door te draaien als bij een hele toonsafstand (2x zo groot dus 2x zoveel).

Let ook op of het stemapparaat achter de toonhoogte een cijfer aangeeft voor het betreffende octaaf.
Controleer dit cijfer met de octaafaanduiding voor de betreffende snaar in de tabel.
Let op: controleer de eerste keer even of de octaafaanduidingen uit de tabel wel kloppen met jouw stemapparaatje, want dit kan afwijken.
Geeft jouw stemapparaatje geen octaafaanduiding aan, stem dan eerst globaal af met behulp van geluidsfragmenten of een ander instrument.

Let ook op of het stemapparaat achter de toonhoogte nog een # (kruis) aangeeft, dit betekent dat deze toon momenteel een halve toon hoger (verhoogd) is dan de stamtoon van de toonladder.
Dit betekent tevens dat de afstand tot de volgende toon nog maar een halve toonsafstand is.
Bijvoorbeeld tussen C# – D / Do# – Re zit dan ook maar een halve toonsafstand.

Geeft je stemapparaat dan eindelijk de juiste toonhoogte weer, dan kun je beginnen met de fijnafstemming.
De fijnafstemming doen we uiteraard met behulp van de fijnstemmers.

Verder | Naar boven | Inhoud


Fijnafstemming met behulp van een stemapparaatje:

De fijnafstemming met behulp van een stemapparaat werkt als volgt:

 • Wanneer de naald precies in het midden staat, dan is de toon juist afgestemd.
 • Wanneer de naald links van het midden staat, dan is de toon te laag afgestemd.
 • Wanneer de naald rechts van het midden staat, dan is de toon te hoog afgestemd.

Verder | Naar boven | Inhoud


Je kunt nu zelf aan de slag !

Proficiat, je bent aan het einde gekomen van deze snelcursus viool leren stemmen.
Op de volgende pagina kun je aan de slag met het globaal afstemmen van jouw viool of altviool met behulp van geluidsfragmenten. Het wordt aanbevolen het stemmen eerst in de praktijk met een leraar samen te oefenen.

Lukt het stemmen jou zelf niet of durf je er niet aan te beginnen? Je kunt met ons ook een afspraak maken voor viool stemmen in de praktijk.

Verder | Naar boven | Inhoud


12 gedachten over “Viool leren stemmen

 1. Thanks for sharing this excellent blog. Keep blogging!

  ‎‎Violin classes in Velachery

 2. Hoi, gisteren stemde ik mijn viool met mijn stemschroeven en toen is mijn g-snaar de stemschroef teruggelopen. Dus steeds als ik hem nu probeer te stemmen loopt hij terug hij is veels te laag.Hoe kan ik dit weer terugdraaien zonder dat hij terugloopt?

  1. Hoi Marije, probeer de stemschroef tijdens het draaien tegelijkertijd flink naar “binnen” te drukken. Dan blijft hij als het goed is wel zitten. Laat maar even weten of het gelukt is. Succes !

 3. Ik wil – na een tijd geen viool meer te hebben gespeeld – weer beginnen, maar mijn stemvork is zoek. En nu vind ik deze webpagina! Helemaal super! Een hele goede hulp, echt!
  Bedankt!

 4. Super dit! Was hier al een tijdje naar op zoek. Had een tijd geen altviool meer gespeeld en hij was verhuisd en helemaal ontstemd. Ik heb een redelijk absoluut gehoor dus de A en de D had ik weer zo gevonden, maar ik had even een geheugensteuntje nodig van de G en de C. Dat heeft me hier zeker geholpen en nu is hij weer fijn gestemd!

 5. Het oefenen lukte niet meer omdat mijn viool ontstemd was.
  Nu klinkt mijn stuk weer echt goed. Bedankt!!

 6. Ik ben super blij met het geluidsfragmenten om te stemmen. Ik speel nu bijna een jaar en moest nog even oefenen voor het orkest, terwijl mijn viool ontstemd was. Super bedankt!!!

 7. Heel handig dat stemmen met geluidsfragment. Dat gaat toch iets beter dan met een elektrische piano. Meestal stemt mn vioollerares de viool, maar nu in de vakantie wilde ik het zelf maar eens proberen. Ben nu een paar maanden bezig met lessen en vindt het erg leuk!! Jullie site is erg duidelijk en helemaal nu! Bedankt!
  groetjes Jacomien

 8. Het regent vandaag (23 mrt. 2011) en ik zit alleen in de country ergens in South-Australia.
  Ja jullie lezen het goed, het regent. Hoef ik niet buiten te werken, tijd om de nieuwe viool eens te proberen.
  Ik heb geen docent maar wel een stemapparaatje. Toch kun je in het begin daar niets mee. Wel voor mijn gitaar en saxafoon maar een viool dat is heel wat anders. Had dan ook voor dat ik het wist al de 4de (G) snaar stuk. Het boek Essential Elements 2000 for Strings was voor mij niet duidelijk genoeg. Dan maar eens Google’n zoals dat tegenwoordig heet met de vraag ” het stemmem van een viool ” en ja hoor meteen raak. Wijntjens Viool en Piano. Het lees werk doorgenomen en daarna de geluidsfragmenten. De geluidsfragmenten gevolgd op mijn stemapparaten (2stuks) en dat bracht helderheid in het hoe het moest klinken. Daarna de viool er bij en voorzichtig proberen.Ik had geen zin om weer een snaar te verprutsen hetgeen inhoud dat ik 150 km moet rijden voor dat ik bij de eerste muziekwinkel ben om verder te kunnen met de viool. (Maar een extra setje in het vervolg op zak hebben.) De Mp3 geluiden kwamen prachtig overeen. Voor het eerst had ik een viool zelfgestemd. Ben er blij mee. Heren /Dames hartelijk bedankt en succes daar in Holland. Groeten Albert.

  PS. het op 442 Hertz afstemmen probeer ik later wel. Eerst maar eens een deuntje er uit zien te krijgen. Voorlopig ben ik nog een kat aan het villen. ( niet helemaal waar ) Met de sax moet je ook op het gehoor bijsturen en dat doe ik dan ook met de viool. Maar het verbaast me hoe grote kerels hier met flinke werkhanden die de heledag arbeid hebben verricht savonds na het werk op z’n klein “Fingerboard” te keer kunnen gaan. Ik heb nog veel te leren.

  Albert, 150 km van Mount Gambier SA

 9. Gefeliciteerd met jullie site, Vera en Dennis.
  Een goed georganiseerde en overzichtelijke pagina, met duidelijke informatie en een uitnodigend karakter.
  Goed van vormgeving, met een leerzame eyecatcher, zoals het stemmen van het strijkinstrument,
  op een aantal manieren, passend bij deze tijd.
  Mijn compliment.
  Veel succes verder met jullie moderne en eigentijdse onderneming.

 10. Wat een geweldig bij de tijds initiatief. Ik ben 66 jaar en speel sinds 1,5 jaar viool en heb les.
  Gezocht naar chromatische stemapparaten

 11. Jullie kunnen hieronder reacties achterlaten over Viool leren stemmen.
  Ingestuurde reacties verschijnen één dag later hieronder op onze website. Vertel ons hoe je de informatie op deze pagina vond en of je weer aan het spelen bent. Jouw reactie stellen wij zeer op prijs en deze motiveert ons om nog meer online lesmateriaal te schrijven! Reacties kunnen jullie ook delen via onze Facebookpagina of ons emailadres. Alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *